Hjärtats alla dagar

Idag är det alla hjärtans dag. Det är en dag när vi ger lite extra uppmärksamhet och kärlek till dem vi tycker om. Egentligen kan det tyckas märkligt att vi ens ska behöva en sådan dag. Som om vi måste ha en legitim anledning att visa varandra kärlek. Jag tror dock inte att det är det som är tanken med alla hjärtans dag. Jag tror snarare att det är tänkt som en slags påminnelse, en påminnelse om att visa kärlek. Att säga de där komplimangerna du sitter inne på, att berätta vad någon betyder för dig, att ge en extra kram, att bjuda på fika, köpa blommor eller vilken kärlekshandling det än må vara kan göra stor skillnad för den person till vilken gesten är riktad.

Alla hjärtans dag. Inte alla gladas dag, inte alla snyggas dag. Inte alla rika, gifta, högutbildade, unga, gamla eller framgångsrikas dag. Alla HJÄRTANS dag, det vill säga alla MÄNNISKORS dag. Somliga menar att det finns hjärtlösa människor. Och nog är det frestande att tro det när världen ser ut som den gör. Men det är inte sant. Alla människor har ett fysiskt hjärta, men också ett själsligt eller känslomässigt hjärta. Det innebär att alla människor behöver bli älskade.
 
Jag läser för tillfället en kurs i EKG-tolkning för att förbättra mina kunskaper inom det området. Ett EKG kan kortfattat beskrivas som en mätning av hjärtats elektriska aktivitet. Hjärtats rytm regleras av elektriska impulser som får hjärtat att slå. Utan dessa impulser stannar hjärtat. Vi som jobbar i sjukvården benämner detta tillstånd asystoli, eller hjärtstopp, Med ett hjärta utan rytm överlever man inte speciellt länge eftersom hjärtat står för blod- och syretillförsel till kroppens alla organ, inklusive sig själv. På samma sätt skulle det kunna vara med det själsliga hjärtat. Om ditt hjärta slutar slå för andra människor, om det inte pumpar ut blod (kärlek) som förser dina relationer med syre, värme och näring, då blir de relationerna ganska livlösa. Och som tidigare nämnt förser ett hjärta även sig själv med blod. Att inte tycka om sig själv kan därför få allvarliga konsekvenser i längden. Ditt hjärta får syrebrist och kan skadas mycket svårt, i värsta fall dö. Ett hjärta behöver inte stanna för att få syrebrist. En av de vanligare orsakerna är att det finns någon form av förträngning i hjärtats så kallade kranskärl. Kranskärlen är de blodkärl som sitter runt om hjärtat och som ser till att det blod som hjärtat pumpar runt i kroppen även kommer hjärtat självt till del. Men om det är trångt i kranskärlen har blodet svårt att komma fram. Det resulterar i att hjärtat inte får tillräckligt med syre. I ett sådant skede kan man få kärlkramp, eller om det är riktigt trångt i ett kärl, hjärtinfarkt. Det kan finnas saker i livet som gör att vi har svårt att visa oss själva kärlek. Det kan vara skuld, skam och förakt som bildligt talat sitter i hjärtas kranskärl och hindrar blodet från att strömma fritt. Det är enormt viktigt att kunna älska andra, men det är lika viktigt att kunna älska sig själv.
 
Alla behöver ge och få kärlek, alla dagar. Inte bara en speciell dag per år, inte bara när vi gjort något bra, inte bara när vi har förtjänat det. Kärlek är livsviktigt och vi behöver det hela livet.
Så låt oss fira alla hjärtans dag, hjärtats alla dagar.

RSS 2.0